Τελευταία Νέα
Διεθνή

Από τον πανικό στην ανακούφιση για τα καύσιμα αεροσκαφών - Αισιοδοξία στις αερομεταφορές ότι η Ευρώπη θα αποφύγει τις ελλείψεις

Από τον πανικό στην ανακούφιση για τα καύσιμα αεροσκαφών - Αισιοδοξία στις αερομεταφορές ότι η Ευρώπη θα αποφύγει τις ελλείψεις
Η πιθανή απώλεια προμηθειών από τη Μέση Ανατολή λόγω του πολέμου στο Ιράν είχε αρχικά προκαλέσει ανησυχία στον κλάδο των αερομεταφορών
Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες και τα διυλιστήρια πετρελαίου εμφανίζονται ολοένα και πιο αισιόδοξοι ότι η Ευρώπη θα καταφέρει να αποφύγει σοβαρές ελλείψεις καυσίμων αεροσκαφών αυτό το καλοκαίρι, καθώς τα διυλιστήρια έχουν αυξήσει την παραγωγή, οι εισαγωγές έχουν ενισχυθεί και οι κυβερνήσεις έχουν αξιοποιήσει στρατηγικά αποθέματα.
Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες και τα διυλιστήρια πετρελαίου εμφανίζονται ολοένα και πιο αισιόδοξοι ότι η Ευρώπη θα καταφέρει να αποφύγει σοβαρές ελλείψεις καυσίμων αεροσκαφών αυτό το καλοκαίρι, καθώς τα διυλιστήρια έχουν αυξήσει την παραγωγή, οι εισαγωγές έχουν ενισχυθεί και οι κυβερνήσεις έχουν αξιοποιήσει στρατηγικά αποθέματα.
Η πιθανή απώλεια προμηθειών από τη Μέση Ανατολή λόγω του πολέμου στο Ιράν είχε αρχικά προκαλέσει ανησυχία στον κλάδο των αερομεταφορών. Ωστόσο, ο επικεφαλής της Ryanair, Michael O’Leary, δήλωσε τη Δευτέρα 18/5 ότι δεν έχει «σχεδόν καμία ανησυχία για τον εφοδιασμό καυσίμων σε όλη την Ευρώπη» για το καλοκαίρι.
Όπως ανέφερε, πριν από περίπου έναν ή δύο μήνες υπήρχε έντονη ανησυχία, όμως πλέον οι αυξημένες προμήθειες από τις ΗΠΑ, τη Δυτική Αφρική και τη Νορβηγία, καθώς και η ροή καυσίμων από τη Ρωσία προς ορισμένες αεροπορικές εταιρείες στην Κεντρική Ευρώπη, έχουν βελτιώσει σημαντικά την εικόνα του εφοδιασμού.

Απίθανες οι ελλείψεις μέσα σε λίγες εβδομάδες

Παρότι τα διυλιστήρια αναγνωρίζουν ότι η περίοδος αιχμής των ταξιδιών θα αποτελέσει «δοκιμασία αντοχής» για τον κλάδο, αρκετές πετρελαϊκές εταιρείες θεωρούν απίθανες τις προηγούμενες προειδοποιήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για ελλείψεις μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Η ισπανική ενεργειακή εταιρεία Repsol ανακοίνωσε ότι αύξησε την παραγωγή καυσίμων για τους επόμενους μήνες κατά 20% έως 25% σε σχέση με πέρυσι, προσαρμόζοντας τη λειτουργία των διυλιστηρίων της ώστε να παράγεται μεγαλύτερη ποσότητα κηροζίνης από κάθε βαρέλι πετρελαίου. Η αύξηση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα υψηλή για έναν κλάδο με συνήθως περιορισμένη ευελιξία στην κατανομή παραγωγής.
Σύμφωνα με τον Antonio Mestre της Repsol, στόχος είναι η κάλυψη της θερινής περιόδου, καθώς η Ισπανία αντιμετωπίζει παραδοσιακά υψηλή ζήτηση καυσίμων αεροσκαφών κατά την τουριστική αιχμή, ενώ η εταιρεία έχει καθυστερήσει προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης.

Αποφυγή σοβαρών αναταράξεων

Η Ευρώπη, προς το παρόν, έχει αποφύγει σοβαρές αναταράξεις, μετά την προειδοποίηση του επικεφαλής του IEA τον Απρίλιο ότι η περιοχή διέθετε «ίσως έξι εβδομάδες καυσίμων αεροσκαφών». Έκτοτε, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν περιορίσει μόνο λίγα ζημιογόνα δρομολόγια μικρών αποστάσεων.
Μεγάλες εταιρείες, όπως η British Airways και η Air France, δηλώνουν ότι διαθέτουν επαρκή αποθέματα για το θερινό τους πρόγραμμα και για αρκετούς μήνες λειτουργίας αντίστοιχα.
Ο επικεφαλής της Wizz Air, József Váradi, σημείωσε ότι η άνοδος των τιμών στα καύσιμα αεροσκαφών, παρότι επιβαρυντική, συνέβαλε στην εξισορρόπηση της αγοράς, καθώς οι εξαγωγές από τις ΗΠΑ και τη Νιγηρία κατευθύνθηκαν προς την Ευρώπη. Όπως είπε, οι τιμές λειτουργούν πλέον ως μηχανισμός προσαρμογής της αγοράς.
Οι τιμές των καυσίμων αεροσκαφών στη Βόρεια Ευρώπη έφτασαν σε ιστορικό υψηλό 1.904 δολάρια ανά τόνο στις αρχές Απριλίου, περισσότερο από το διπλάσιο των προ κρίσης επιπέδων, σύμφωνα με την Argus Media. Την περασμένη εβδομάδα είχαν υποχωρήσει περίπου στα 1.328 δολάρια ανά τόνο, παραμένοντας ωστόσο 60% υψηλότερα από τα προπολεμικά επίπεδα.
Παράλληλα, ο εμπορικός διευθυντής του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, Server Aydın, ανέφερε ότι το αεροδρόμιο έχει ενισχύσει τη θέση του ως κόμβος μετεπιβίβασης, αξιοποιώντας τη διαφοροποίηση προμηθευτών για τη διασφάλιση επάρκειας καυσίμων.
Η πορτογαλική ενεργειακή εταιρεία Galp δήλωσε επίσης ότι αυξάνει στο μέγιστο την παραγωγή καυσίμων αεροσκαφών, χωρίς να αναμένονται διακοπές στον εφοδιασμό, ενώ η εγχώρια ζήτηση καλύπτεται πλήρως από παραγωγή και συμβάσεις εισαγωγών.
Ο αναλυτής του FGE NexantECA, Eugene Lindell, εκτίμησε ότι η αύξηση της απόδοσης των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων θα μπορούσε να προσθέσει περίπου 100.000 βαρέλια ημερησίως σε καύσιμα αεροσκαφών, καλύπτοντας σημαντικό μέρος του ελλείμματος που προκλήθηκε από τη μείωση των προμηθειών από τη Μέση Ανατολή.
Παρά τη βελτίωση της εικόνας, παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να εφησυχάσει, καθώς το καλοκαίρι αναμένεται να αποτελέσει τεστ αντοχής για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια και μικρές μεταβολές στις συνθήκες θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέες πιέσεις στην αγορά.

www,bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης